Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kreditfaktura

Hej! När jag krediterade en faktura så uppkom det en ny skapad faktura.
Så då krediterade jag även den, men efter 3 stycken gjorda så kommer det ändå upp en nyskapad faktura med samma fakturanummer. Vad gör jag fel eller är det något fel i programmet?

Kommentarer

 • Hej Simon,

  När du gör en kreditfaktura så skapas mycket riktigt en ny faktura, själva kreditfakturan, där alla summor från den fakturan du krediterar vänds. Högst upp på fakturaraderna läggs också en referens "Kredit baseras på fakturanummer" för spårbarhet. När du trycker på Slutför tilldelas kreditfakturan ett eget nummer, baserat på nummerserien för kreditfakturor som angetts i kundfaktureringsinställningar. Kreditfakturor särskiljs även med ett K innan fakturanummer i fakturaöversikten.

  Så, för att en faktura skall vara krediterad så skall den ursprungliga fakturan finnas kvar i fakturaöversikten tillsammans med en kreditfaktura.

  Frida
 • Hur gör jag för att få löpande nummerserie där faktura och kreditfakturor går efter varandra i löpnummer?

  André
 • Hej André, detta är tyvärr inte möjligt i Smart idag, det du kan göra är att justera siffrorna inför varje faktura. Vi tar med oss detta som ett önskemål till kommande versioner

  Jenny
 • Snälla fixa en app! Vore riktigt användbart. Tack!

  Simon
 • Hej Simon,

  Vad menar du med en App och med vilken funktionalitet tänker du på?

  Jenny
 • Det vore riktigt användbart att ha Hogia Smart fakturering i en applikation till Iphone eller Android. Perfekt "on-the-go" när man är tex iväg och jobbar mycket eller kunna ge kunden en faktura i handen efter avslutad affär. / Simon

  Simon
 • Hej Simon,

  Det finns en Smart fakturering "app" för win 8 men tyvärr inte för Iphone och Android i dagsläget. Jag noterar detta som ett önskemål.
  Tack

  Jenny
 • Hej!

  Letar efter hur man gör vid makulering här och vill kolla att jag fattat rätt. Är det alltså "kreditera"-knappen som ska användas om man måste makulera en felaktig faktura?

  Tacksam för svar!
  Mvh,

  Maria

  Maria Pöntinen
 • Hej Maria,

  Du kan inte makulera en faktura. Däremot kan du kreditera en faktura. Om du går in under Faktura och söker upp den aktuella fakturan så väljer du Kreditera och en kreditfaktura skapas. Betalmarkera sedan både den ursprungliga fakturan och kreditfakturan så kommer dessa ta ut varandra i din reskontra.

  Frida
 • Hej!

  Tack så mycket för svar. Då fattar jag.

  /Maria

  Maria Pöntinen
 • Hej

  hur gör jag för att ta ny kopia på krediterad faktura, var hittar jag krediterade fakturor.

  mvh
  Robert

  Robert
 • Hej Robert,

  Du hittar krediterade fakturor under fliken Fakturering. De är markerade med ett K framför fakturanumret. För att göra en kopia på en faktura trycker du på raden för den aktuella fakturan och får upp ett antal val, där finns Kopiera.

  Frida
 • Hej,
  Om man ska kreditera en faktura, men inte hela beloppet.
  Måste man då kreditera hela fakturan och sedan skriva en ny?
  Eller kan man skriva en kreditfaktura med denna summa?

  Med vänlig hälsning

  Kent

  Kent Mortensen
 • Det beror på vad du skall kreditera. Är det bara ett belopp så är det bara att kreditera det och ange att det är kopplat till originalfakturan.
  Om det är en artikel ni skall reducera priset på så skulle jag rekommendera att antingen göra en full kreditering och sedan en ny faktura eller göra en "kreditfaktura" där du tar tillbaka varan till sålt pris och sedan säljer den igen till det reducerade priset. Då blir det en kredit på mellanskillnaden.

  Peter
 • Hej!
  Ska skapa en kreditfaktura för att vi debiterat för många timmar. Gjorde en faktura och krediterade den sen men det skapas ju en ny debiteringsfaktura samtidigt. Testade även att kreditera en äldre faktura då det gäller felfakturering för januari men även där skapas en ny faktura trots att jag valde att kreditera en gammal faktura. Hur gör jag?

  Zoran
 • Hej, skall du göra en kreditfaktura så gör du bara en "vanlig" faktura men du anger minus på antalet så att även beloppet blir minus. Blir beloppet minus blir fakturan en kredit. Du ser att det är en kredit på att den får ett K framför fakturanumret i listan, att rubriken blir Kreditfaktura och att det vid beloppet står "Att återfå".

  Om du skall kreditera en befintlig faktura går du in på fakturalistan, markerar fakturan du vill kreditera och klickar på "Kreditera". Då skapas en ny faktura med alla antal som minus och därmed beloppen som minus och därmed en kreditfaktura.

  För att få bort dem betalar du sedan fakturan mot kreditfakturan så att de "nollar" varandra. Är krediteringen bara på en del av originalfakturan så delbetalar du med kreditfakturan.

  Peter
 • Hej
  Är det inte dags att göra en manual för Kreditering av faktura?
  Ser i de olika kommentarerna, frågorna och svaren att detta har varit uppe i flera år.
  Själv har jag under året gjort två kreditfakturor, ska jag bokföra fakturan och kreditfakturan? Jag använder mig av kontantmetoden. Tacksam för svar om hur jag i så fall gör.

  Rose-Marie Rohdén
 • Vi ska se över manualen gällande kreditering av faktura.

  När ni har skapat en faktura som därefter ska krediteras görs det via Fakturering. Klicka på pilen intill statusmarkeringen och välj Kreditering, om hela fakturan ska kreditering räcker det att kreditfakturan slutförs. Gör en justering av fakturan om den ska delkrediteras.

  Både originalfakturan och kreditfakturan ska sedan betalmarkeras. Om ni har bockat i kontantmetoden via Inställningar - Fakturering kommer programmet automatiskt bokföra era verifikationer enligt kontantmetoden.

  Isabelle

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy