Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

nollställa momsfodran

Hej!
Jag har en momsfordran 1650 som jag fått tillbaka vid momsredovisning. I förenklat årsbokslut läggs det in som omsättningstillgång, men jag har redan redovisat att den kommit in på 1940 och då blir det dubbel tillgång då summan både hamnar i B8 och B9 för bank.
Hur nollställer jag 1650 så att det blir rätt?
Sen har jag även en summa på observationskonto 1799, som även den hamnar B8, men den redovisades förra året...
Mvh
Pia

Pia Smith Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Om du vill ta bort saldot på konto 1650 så måste du göra spegelvändning på orginalverifikationen. Har du bokfört inbetalning från Skatteverket mot konto 1650?

  När den ingående momsen är större än den utgående momsen så skapar vårt program en verifikation med konto 1650 Momsfodran, då skall du få tillbaka moms från skatteverket.

  Om den utgående momsen är större än den ingående momsen så skapar vårt program en verifikation med konto 2650 Redovisningskonto för moms, då du skall betala tillbaka moms till skatteverket.

  Anledningen att du har summa konto 1799 är att det här är ett konto som sparar alla summor som inte stämmer, ta ut ett kontoutdrag på kontot och boka om summan som finns där.

  Om det är vid årsskiftet och du har fört över din utgående balans till det nya året, så har du inte bokat bort din vinst /förlust på föregående år.

  Babak
 • Jag använder 1650 och 2650, inga problem med dem. Men inbetald moms går direkt till bank 1940 vilket jag redovisat fr skattekonto 2012 till 1940 så därför hamnar det på två konton. Om jag spegelvänder måste jag ha ett motkonto som inte påverkar kassa/bank och fodringar som redan är redovisade inbetalda, jag har inga fodringar kvar alltså borde den vara noll. Därför behöver jag nollställa så att det är bokfört men inte ska bli dubbelredovisning i B8 och B9?

  Pia Smith
 • Hej,

  När man betalar eller får tillbaka momsen konteras detta på respektivekonto, vilket är 1650 om man får tillbaka moms samt 2650 om du skall betala tillbaka moms till Skatteverket.
  Om företaget går bra brukar man få betala in moms och om det går sämre eller man under en period har större inköp än försäljning så får man tillbaka momsen.

  Egentligen om du får tillbaka moms från skatteverket och för att saldot skall bli rätt på konto 1650 så skall de bokföra exempelvis 1650 kredit samt 1940 debet.

  Kolla gärna http://www.bokforingstips.se/artikel/bokforing/...

  Babak

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy